Untouched by Light, novi brend pjenušavog vina vinarije Radgonske gorice, prvo je pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku.

Naš partner Rotoplast, ponosni je sudionik projekta Untouched by Light i izvanredne priče koja stoji iza njega.

Untouched by Light proizvodi se od sorte grožđa chardonnay, ubranog tijekom noći, dok vino stari u potpunoj tami špilje. Direktor vinarije Borut Cvetkovič opisuje kako teče proces proizvodnje: „Jednom kada izađe iz špilje vino se puni u crnu bocu, potpuno zaštićenu od sunca i bilo kakvog svjetla, a pakira u vrećicu koja dodatno sprečava kontakt sa svjetlom i zrakom.“

Vrećica, proizvedena kod našeg partnera u Rotoplastu, se sastoji od troslojnog materijala koji sprečava utjecaj svjetlosti na zapakirani proizvod. Osim toga, barijeri na svjetlost doprinosi i tisak posebno pigmentiranom crnom bojom.

Neke od bitnih karakteristika troslojne ambalaže su odlična mehanička svojstva (čvrstoća i varljivost), visoka printabilnost i maksimalna vizualna prezentacija proizvoda te visoka barijerna svojstva koja osiguravaju očuvanje kvalitete i štite proizvod od vanjskih utjecaja.

Zašto je Untouched by Light toliko poseban? Prema riječima profesorice Ann C. Noble[1], izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti rezultira nečime što se prepoznaje kao svjetlom pogođena aroma.

Vodeći se time, Radgonske gorice su prema prijedlogu agencije Bruketa&Žinić&Grey, odlučile potpuno prijeći na tamnu stranu proizvodnjom svog novog pjenušavog vina.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey napravila je projekt Untouched by Light s Radgonskim goricama, kako bi im pomogla u pozicioniranju na inozemnim tržištima, rezultirajući prednarudžbama i medijskim objavama širom svijeta.

Na dodjeli IdejaX i MIXX nagrada, koja se održala 16. travnja putem Facebook stranice festivala Dani komunikacija, projekt Untouched by Light, agencije Bruketa&Žinić&Grey osvojio je Grand Prix IdejeX.

[1] Noble, Ann C., Sensory study of the effect of flourescent light on a sparkling wine and its base wine, American Journal of Enology and Viticulture, Vol. 40, No. 4, 1989